Министър Ангелкова и посланик Анатолий Макаров посетиха международни детски лагери по Северното Черноморие

Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров посетиха два детски лагера по Северното Черноморие, където за ваканцията си в България идват основно подрастващи от Русия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Министърът припомни, че Българското Черноморие предлага традиционно много добри условия за настаняване на руски детски групи. Около 3-4 000 деца посещават само лагер „Албатрос“ през летния сезон, предимно от Русия и Украйна.
„С промени в Закона за туризма ще бъдат изработени задължителни общи критерии, на които да отговарят детските бази за отдих, за да сме сигурни и в бъдеще, че ще бъде гарантирано спокойствието на децата, а и на техните родители“, съобщи министър Ангелкова при визитата в Международния детски комплекс „Албатрос“ в курорта „Св. Константин и Елена“.
Посланик Макаров поздрави България за добрата организация и отличните условия, които страната ни предлага за детските лагери. Той подчерта, че все повече руски туристи предпочитат България като дестинация за почивка и пътуване. Увеличава се и броят на децата и младежите, които идват в нашата страна за организирана почивка, каза дипломатът. В обиколката участва и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук.
Комплекс „Албатрос“ – на 10 км от Варна, се простира върху 14 дка и има прекрасна гледка към Варненския залив и Ботаническата градина. Той разполага с открит плувен басейн, денонощна охрана и 24-часово медицинско обслужване. Тук се провеждат и разнообразни спортни прояви на площадките за футбол, баскетбол, волейбол и други игри. В комплекса има танцова зала, лятна сцена, компютърна зона, дискотека, както и класни стаи.
Министър Ангелкова и посланик Макаров посетиха и Международния детски оздравителен лагер „Бригантина“ в курортния комплекс „Албена“. Той е в непосредствена близост до резерват Балтата. Комплексът е за деца от 7 до 14 години с капацитет 400 гости едновременно при много добри битови условия. „Бригантина“ предлага разнообразни услуги – басейн, джакузи, чадъри и шезлонги, спортна многофункционална площадка, конна база, фитнес, анимационна зала, летен театър, клуб за конкурси и творчески прояви. На плажа лагерът има свое място също с площадки за плажен футбол и волейбол. Територията се охранява от водна спасителна служба и дежури медицински работник от лагера.