Министърът на отбраната на Полша: Руски дронове постоянно нарушават границите ни

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви за многобройни нарушения на границите на страната от руски дронове, предаде РИА Новости.

В ефира на телевизия TVP министърът разказа, че още преди да заеме поста си през 2015 г., на полската граница с Калининградска област са били регистрирани множество пресичания на граничната зона от безпилотни летателни апарати.

По думите му по-късно Полша е укрепила „достатъчно“ границата си и сега подобни случаи са „единични“.

Изказването на полския министър прозвуча буквално часове след появилата се информация за това, че британски изтребители са съпровождали три транспортни самолета на ВКС на Русия над Балтийско море. Кога и над чия територия се е случил инцидентът не се споменава, но британският министър на отбраната Майкъл Фелън вече нарече полетът на руските самолети „проява на агресия от страна на Русия“.

Руското министерство на отбраната неведнъж е заявявало, че всички полети на самолетите на ВКС са се извършвали и се извършват в строгото съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да нарушават границите на други държави.