Министерството на енергетиката на РФ: Електроснабдяването в Крим се осъществява в пълен обем

Енергоснабдяването в Кримски федерален окръг (КФО) се осъществява в пълен обем, съобщиха от министерството на енергетиката на РФ, предаде ТАСС.

Според материалите, предоставени от ведомството, в 01:37 ч. на 8 декември е включена високоволтовата линия „Каховская – Титан – Красноперекопск“. Общата генерация в Крим предвид от подаването на електричество от ЕЕС на Русия и Украйна е 769 МВт.

Подаването от НЕК „Укренерго“ е 104 МВт.

Общо за възстановяването на електроснабдяването в социално значимите и инфраструктурните обекти са включени в работа 2 677 резервни източника с обща мощност от 272,29 МВт.

Електроенергията се доставяше в Крим от Херсонска област в Украйна по четири електропровода. Всички те обаче бяха повредени заради действията на украинските радикали на 22 ноември, в резултат на което електроподаването на полуострова беше прекратено.

Киев е започнал доставянето на електроенергия в Крим в размер на 120 МВт, съобщиха от пресслужбата на „Укренерго“.

Включването само на една електропреносна линия няма принципно значение за електроснабдяването в Крим. Възстановяването на тази линия, както неведнъж потвърди украинският министър на енергетиката Владимир Демчишин, е свързано изключително с необходимостта от възобновяване на доставките на електроенергия в самата Херсонска област, където вече има прекъсвания на тока. Електропреносната линия „Каховская-Титан“ само частично влиза в територията на Крим и се връща обратно в Украйна, снабдявайки с електричество само две населени места на полуострова.

на 2 декември руският президент Владимир Путин даде старт на работата на енергомоста, първата линия на който започна да доставя електричество в Крим от Кубан.

До началото на летния сезон Путин възложи да бъде напълно заменена в Крим електроенергията, получавана по-рано от Украйна.

Става дума за включването на още две линии на енергийния мост с мощност от 200 МВт всяка.