Милер в Хърватия за “Южен поток”

Шефът на руския гигант “Газпром” Алексей Милер пристигна на посещение в Хърватия, където ще разговаря с президента Иво Йосипович и премиера Зоран Миланович по редица теми в областта на енергетиката, съобщи вчера хърватската национална телевизия ХРТ.

В началото на миналата година Хърватия подписа с “Газпром” план за действие, с който официално откри възможност за строителство на разклонение на газопровода през нейна територия, но така и не бе основана фирма, която да реализира проекта, припомня БТА. Ден преди визитата словенският външен министър Карл Ерявец обяви желанието на Любляна за преминаването на газопровода през нейна територия. По думите му препятствията за реализация на проекта са по-скоро от административен, а не от политически характер. Той изтъкна, че щом по този повод е било намерено решение за “Северен поток”, няма причина да не се решат и проблемите с “Южен поток”.

Визитата на Алексей Милер в Хърватия идва ден след посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия. Сръбските медии съобщиха, че държавните глави са обсъдили договора за изграждане на “Южен поток” в Сърбия. По-късно във вторник беше подписан договор за изграждането с дъщерната на “Газпром” “Центргаз”.

Междувременно от международната компания “Южен поток транспорт” публикуваха резултатите от екооценката за руския сектор на морския газопровод “Южен поток”. Според нея не се очаква изграждането и експлоатацията на четирите тръбопровода и на сухопътните съоръжения в Русия да имат значителни екологични или социални въздействия.