Мечти под диктовка

Украинският премиер Арсений Яценюк се размечта на глас. Този път темата на неговите размисли, свързана с раздържавяването, се плъзна по острието на бръснача, както обичат да казват някои черногледци, добре познаващи задкулисието като световно явление.

Че Яценюк се бил размечтал е ясно, но истината за поръчителите, които украинският премиер назова с присъщата си безпощадна красноречивост, все пак лъсна. САЩ и Канада – подчерта премиерът, като свърза тази своя визия за бъдещи инвеститори в Украйна с определението „качествени“. Защото, ако схващате в дълбочина прозрението му, явно само в Северна Америка имало такива съвършени мераклии за приватизация на цяла една държава.

ЕС и въобще Европа бяха загърбени от раз. Там „качествени инвеститори“ явно вече няма. За Русия и дума да не става – било пълно с олигарси. Колкото до Китай с неговия гигантски инвестиционен потенциал и апетити – също нито дума. Е, пита се – че кой тогава остава с потенциалната възможност да се включи в играта, наречена раздържавяване.

Ако се опитам да задам поредния наивен въпрос – ами защо „братска“ европейска България, която официално открито подкрепя сегашните киевски власти, не влиза в полезрението на г-н Яценюк, сигурен съм, че самият той би ми се присмял заради „качеството“…

Явно остава Америка. Потвърждение за натрапчивия факт, че се кадрува и се диктуват решения, взети зад океана, откриваме в писмо на сенатора от Илинойс Ричард Дърбин до Яценюк, появило се в медиите благодарение на бившия външен министър на Украйна Леонид Кожара. Там откриваме конкретни указания към кои сектори в украинската икономика САЩ проявяват конкретен интерес. Както и намек за „запазеното доверие“ към Яценюк, звучащо като открито наставление за бъдещата му политика, която „мечтателят“ от Киев ще се постарае да изпълни.

Автор: Алберт Аврамов, в. „Дума“