Мечтите на великата Мухина

Изтъкнатата руска скулпторка Вера Мухина, автор на световно известния монумент „Работник и колхозничка”, е представена на новата изложба в Третяковската галерия като много трагична фигура, като творец, който успял да реализира само малка част от своите идеи.

Изложбата е посветена на 125-та годишнина от рождението на майстора.

На експозицията са представени нейни проекти, които тя така и не реализирала в живота си. Те са повече от 20 – скулптурни портрети, ескизи, и всичките са от фондохранилището на Третяковската галерия. Но нито един от тях по различни причини така и не бил реализиран. Много от тях преди не са били показвани.

Вера Мухина била изтъкнат монументалист. Първоначално тя планирала всяка скулптура в огромни размери, каза кураторът на изложбата Лариса Бедретдинова:

– Във всяка творба на Мухина има мащаб, размах, дори в скулптурните портрети, каквито тя много обичала да прави. И в портретите тя остава монументалист.

Мнозинството експонати на изложбата са именно портрети. И във всеки се чувстват „белезите на епохата”: воля, непреклонност, сила. Скулпторката била влюбена в героичната красота на хората. Това напълно отговаряло на духа на времето, в което тя живяла, и все пак мнозинството от нейните идеи така и останали нереализирани. Може би на нея й пречели извънредната яркост и независимост.

„Мечти на книжните рафтове” – така наричала своите нереализирани проекти самата Вера Мухина.

Изложбата в Третяковската галерия в Москва ще продължи до кроя на годината.
култура