Меркел разкритикува източноевропейските правителства, които отказват да приемат бежанци.

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува източноевропейските правителства, които отказват да приемат бежанци. Тя ги обвинява, че се поддават на предразсъдъци и че пренебрегват собствената си история, съобщава „Politico“, цитира frognews.bg.
Меркел е изразила позицията си по време на среща при закрити врата с депутати от дясноцентристката Европейска народна партия преди тя и френския президент Франсоа Оланд да направят съвместно обръщение пред Европейския парламент в сряда, съобщава американският сайт.

Германският лидер, без да споменава конкретно страни, нападна унгарците, чехите, словаците и някои балтийски лидери за действията им по отношение на бежанската криза в Европа, заявявайки, че те трябва да знаят по-добре какво е да се живее с огради.

„Ние, източноевропейците – аз също се разглеждам като източноевропеец, виждаме, че изолацията не помага“, изтъкнала Меркел, която е израснала в комунистическа Източна Германия.

„Бежанците не могат да бъдат спрени, ако изградим огради…и аз живях достатъчно дълго зад ограда. Тези, които доживяха да видят края на Студената война, могат да се разглеждат като късметлии, но сега мислят, че могат напълно да се разграничат от определени развития на глобализацията. Това ми се струва много странно“, добавила тя.

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият премиер Роберт Фицо атакуваха Меркел, че отваря германските граници за сирийски бежанци, подчертавайки, че канцлерът е поощрил потока от имигранти, с който Европа не може да се справи и който, заплашва „християнските ценности“.

Германският лидер отхвърля тези нападки: „Неприемливо е, че имаме свободно движение на стоки и хора и някои държави заявяват, че „това не можем да го направим, не можем да приемем сирийци, защото не сме готови все още“.

„Когато някой каже: „Това не е моята Европа, не мога да приема мюсюлмани“…трябва да отговоря, че това не подлежи на коментар. Кои сме ние, за да защитаваме християните по света, ако не можем да приемем мюсюлманин или джамия в нашата страна? Това не може да стане“, продължи тя.

Според нея на държавите от Източна Европа трябва да се даде повече време, за да се адаптират и да приемат своя дял бежанци, но да го отхвърлят като принципен въпрос е заплаха за Европа.