Меркел изрази надежда за възстановяване на отношенията между Германия и Русия

Федералният канцлер на ФРГ Ангела Меркел поздрави премиера на Русия Дмитрий Медведев за юбилея му и изрази надежда, че Германия и Русия ще успеят да се върнат към предишните си близки отношения, съобщиха от пресслужбата на правителството, предаде „Руски дневник“.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев получи от държавни и правителствени ръководители поздравления по случай юбилея си, се съобщава на сайта на правителството.

„Федералният канцлер на ФРГ Ангела Меркел в своето послание изрази надежда, че Германия и Русия ще успеят да се върнат към предишните си близки отношения“, се казва в съобщението.

По-рано бе съобщено, че премиерът на Русия Дмитрий Медведев, който навърши в понеделник 50 години, ще бъде на работа в този ден и ще проведе редица международни телефонни разговори, а вечерта в семеен и приятелски кръг ще отбележи рождения си ден.

Дмитрий Медведев започва работа през 1982 година като лаборант в катедрата на Ленинградския технологичен институт „Ленсовет“. От 1990 до 1999 година е преподавател в юридическия факултет на Санкт-Петербургския държавен университет. През 1999 година работи като заместитник-ръководител на правителствената администрация на Русия, след това – в администрацията на държавния глава. След  2000 година работи в Съвета на директорите на „Газпром“.

От октомври 2003 година е ръководител на администрацията на президента на Русия, през ноември 2005 година е назначен за първи заместник-председател на руското  правителство. На 2 март 2008 година Медведев e избран за държавен глава. На 8 май 2012 година е назначен за председател на руското правителство.