Меркел: Германия трябва да води „много по-активна“ външна политика

Германия трябва да води „много по-активна“ външна политика, тъй като е изправена пред един бързо глобализиращ се свят под формата на най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам. Това е казал германският канцлер Ангела Меркел.

“Преживяваме нещо, което никога преди не сме преживявали – че конфликти, които са много далече, изведнъж се оказват тук, на прага ни”, казала Меркел на среща на Християн-демократическия съюз (ХДС) в гр. Дармщат. Меркел изрази ла подкрепа за създаване на транзитни зони по границата за бежанците, които преливат през границите на страната, уточнявайки, че тези, които идват от т. нар. сигурни страни, трябва да бъдат връщани по родните им места „колкото се може по-бързо“.

Този план, подкрепян от баварските съюзници на Меркел, едва ли ще доведе до намиране на изход от кризата, тъй като броят на хората, стремящи се да стигнат до Германия, е прекалено голям, съобщи агенция Блумбърг. Повтаряйки преценката си, че Германия може да се справи с притока на мигранти, Меркел допълнила, че инициативите на ЕС съвсем не са допринесли достатъчно за решаване на проблема и че ще настоява за постоянно разпределяне на бежанците в 28-те страни членки на съюза.

Източник: БГНЕС.