Меркел: Военна намеса в Украйна е изключена

Гeрманският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността от военна намеса в спора с Русия за Украйна и заяви, че разчита на дипломатическо уреждане на тази криза, най-тежката в Европа от края на Студената война, предаде Ройтерс.

В реч пред около 1200 души във Франкфурт, финансовата столица на Германия, произнесена преди европейските избори, Меркел заяви, че

не бива да се забравят поуките от двете световни войни водени през ХХ век.

„Ако прибегнем към същите методи, дали ще сме научили нещо 100 години след началото на Първата световна война и 75 години след началото на Втората световна? Не“, каза Меркел, чиято страна е силно пацифистки настроена след тези войни.

„Ще продължавам да работя за добро партньорство с Русия“. „Няма да решим конфликтите си в Европа с военни средства. Военните решения може да бъдат изключени“, заяви германският канцлер. Тя подчерта, че Германия ще подкрепи Украйна в нейния труден път и ще поддържа разумно партньорство с Русия.

Думите й бяха посрещнати със силни аплодисменти, отбелязва Ройтерс.

Германия, която е много зависима от Русия за доставките на природен газ, се опитва да намали напрежението около Украйна и

не иска да се засилват санкциите срещу Москва.