Меморандум за взаимно разбиране между Русия и Латинска Америка в сферата на технологиите за облъчване

„Росатом Латинска Америка“, Обединената иновационна корпорация и Латиноамериканската асоциация по ирадиация подписаха Меморандум за разбирателство в рамките на Форума NDExpo 2017 в Москва, съобщи www.rosatom.ru.

Документът определя основата за сътрудничество в широк кръг области – обмен в сферата на технологиите, организиране на технически посещения в заводи за облъчване, провеждане на съвместни маркетингови изследвания, организиране на семинари, подготовка на кадри, проекти в областта на контрола и защитата на околната среда и други.

„Виждаме, че всяка година все повече държави проявяват интерес за развитие на облъчващи технологии и различното им използване в науката, селското стопанство, медицината и др. „Росатом“ има богат опит в тази сфера – успешно са реализирани подобни проекти в Перу и Куба. Днес се разработва проект в областта на радиационната стерилизация в Бразилия,“ заяви Иван Дъбов, директор на „Росатом Латинска Америка“.

„Вярваме, че технологията на облъчване е много перспективна за Латинска Америка, като тази възможност е потвърдена от проучвания на МААЕ. В този регион технологиите ще бъдат търсени в сферата на стерилизацията на храни, както и в областта на селското стопанство – за осигуряване на дълговременно съхранение“, добави Дъбов.