Мелания Тръмп може да вдъхнови разведряване на отношенията между САЩ и Русия

Докато бъдещата първа дама на САЩ Мелания Тръмп се готви да се пренесе в Белия дом, родната й Словения предлага услугите си на посредник между съпруга й и руския президент Владимир Путин, щом Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Министър-председателят на Словения Миро Церар каза в интервю за АП в понеделник, че малката алпийска държава, където Мелания е родена и отраснала, „може да стане мост между двете суперсили“, които са в конфликт по много въпроси.

Въпреки че е член на ЕС и спазва санкциите на блока срещу Кремъл заради подривната му роля в Украйна, Словения поддържа топли отношения със славянския си съюзник Русия. Путин беше два пъти в Словения на посещения – едни от малкото на руския лидер в западни държави.

По време на предизборната кампания в САЩ Тръмп и Путин изразиха уважение един към друг.

„Ако САЩ и Русия предприемат някаква инициатива в тази насока, Словения може, разбира се, да послужи за мост между двете суперсили“, каза Церар. „Доказахме, че умеем добре да организираме такива срещи.“

През юни 2001 г. бившият американски президент Джордж У. Буш и Путин се срещнаха за пръв път лице в лице в Словения, за да проучат възможността за компромис по въпроса с американската система за противоракетна отбрана, срещу която Москва твърдо се противопоставя.

Мелания, чието моминско име е Кнавс, напуска Словения, когато е двадесет и няколко годишна, в преследване на международна кариера на модел. Сега е на 46 години. Тя посети за последно родната си страна през юли 2002 г., за да представи Тръмп на родителите си в курортния град Блед две години преди годежа им.

Церар каза, че е получил телефонно обаждане от нея миналата седмица. „Беше много очарователна“, каза Церар в офиса си в словенската столица Любляна. „Разговаряхме на словенски. Поздравих ги със съпруга й за големия успех“.

„Тя даде слушалката на избраника за президент Тръмп, който знае много за Словения. Казах му, че е добре дошъл да види ситуацията тук и той прие. Надявам се посещението тук или там (в САЩ) да стане скоро“, допълни премиерът.

Церар каза, че в разговора с бъдещия президент са засегнали съвсем за кратко темата за евентуално словенско посредничество, „но нямаше конкретно становище по него“.

„Ние сме готови да обмислим много сериозно подобна възможност“, но инициативата трябва да дойде от Тръмп и Путин“, каза Церар.

Словения, която стана популярна туристическа дестинация в Европа, след като се отцепи от Югославия през 1991 г., често е бъркана – особено в САЩ – с друга централноевропейска държава, Словакия.

Според Церар семейство Тръмп ще помогне да се изчисти тази грешка.

Освен това бившата съпруга на Тръмп Ивана, която е майка на трите най-големи деца на президента, е от Чехословакия, от която Словакия бе част до началото на ’90-те.

„Знам, че Тръмп е напълно наясно с разликата между Словения и Словакия“, каза Церар.

„Хората вече не бъркат Словения със Словакия. Словения е здраво стъпила на картата сега“, каза той. „Но, естествено, Тръмп и следващата първа дама могат да направят много, за да покажат още по-добре Словения на останалия свят“.

Автор: Душан Стоянович, Асошиейтед прес

Превод: БТА