Медии: С един изстрел по Су-24 Турция уби туристическия сектор в страната

Когато турските военни са сваляли руския изтребител, едва ли са се досещали, че поразяват още една цел – икономиката на собствената си страна, считат френски журналисти. Според тях, сваляйки Су-24 в небето над Сирия, Турция е постъпила безразсъдно и сега плаща за грешката си, изпитвайки загубите от действията на руските санкции, пише агенция Sputnik, цитирана от РИА Новости.

След трагичния инцидент Русия отвърна с въвеждането на санкции срещу Анкара, засягащи четири сектора на турската икономика: строителството и енергетиката, селското стопанство и, разбира се, туристическия сектор. Една от проблемните точки за Турция според авторите на публикацията, е ударът по туристическия отрасъл. Те пишат, че Турция вече е загубила 4,4 % от приходите на туризма, което за последното тримесечие възлиза на близо 12 млрд. долара.

„В началото руските санкции ще имат само ограничен ефект върху турската икономика, но ако този бойкот (от страна на туроператорите в Русия – бел. ред.) продължи повече от три месеца, Анкара ще започне да понася сериозни загуби“, пише Sputnik.

В същото време други страни започнаха да се борят за руските туристи. „Заради международните проблеми туристическият поток може да бъде преразпределен в полза на Италия. Всичко, което е необходимо е, просто да се опитат да постигнат целта“, заяви Алесандро Касула, ръководител на организацията „Руски ключ“, занимаваща се с качеството на услугите, предоставяни на руските туристи.

Освен това, подчертава Sputnik, израелските курорти също са готови за приемат туристи от Русия.

Френските медии отбелязват, че Русия е била втората по брой туристи страна за Турция. През 2013 г. турските курорти са посетили 4,12 млн. руснаци, а през 2014 г. – 4,3 млн.