Медии: Порошенко отложи мобилизацията заради затишието в Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко взе решение да отложи мобилизацията заради изпълнение на режима за прекратяване на огъня в Донбас, съобщи в понеделник изданието „Украинская правда”, цитирано от РИА Новости.

На заседанието на контактната група на 26 август в Минск страните в конфликта се договориха за прекратяване на огъня в Донбас от 1 септември. На срещата си с бившия британски премиер Тони Блеър на 13 септември президентът Порошенко констатира практически напълно спазване на режима за прекратяване на огъня в Донбас от края на август насам.

Това заявление Порошенко направи преди срещата си с представители на партиите от коалицията вечерта на 14 септември.

През 2014-2015 г. в Украйна се проведоха шест частични мобилизации, като последната беше от 19 юни до 17 август. По-рано министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак заяви, че сега няма нужда от поредна мобилизация.

„В рамките на фактическата реализация на режима за прекратяване на огъня взех решение да отложа мобилизацията. Днес се появи минимална възможност да го направим. Също така можем да използваме промените в бюджета за увеличаване на трудовите договори в армията”, каза Порошенко, цитиран от „Украинская правда”.