Медии: Италиански депутати планират да посетят Крим по примера на французите

Италиански депутати са взели решение да посетят Крим. Както разказва пред вестник „Коммерсант“ един от организаторите на посещението, депутатът от движение „Пет звезди“ Манлио ди Стефано, тези дни той планира да се свърже с представителите на руското посолство в Рим, за да пристъпи към организирането на визитата, предаде РИА Новости.

По думите на депутата, в делегацията ще влязат от осем до десет души, като групата ще бъде оглавена от члена на парламентарния комитет по външните работи Алесандро ди Батиста.

Планира се посещението да се състои в началото на октомври.

Готовност да се присъедини към делегацията изяви и сенаторът от италианската Северна Лига Серджо Дивина.

Съобщава се, че делегацията ще влезе в Крим през Русия, а целта на посещението е „да видим с очите си как живеят хората в Крим след референдума през март 2014 г.“.

Изданието припомня, че движението „Пет звезди“ е известно с антиесесовските и антиамериканските си позиции.

Готовност да посети Крим изяви също и заместник-председателят на комитета по външните работи на Унгария Мартон Дьондьоши. По думите му, сроковете на визитата трябва да се потвърдят в „близките дни“.

По-рано изданието съобщи, че желанието си да посети Крим е потвърдил и евродепутатът Надин Морано, който през юни събра в Европарламента група „За нов диалог с Русия“.