Медведев подписа постановление за въвеждане на контрасанкции срещу Украйна от 1 януари

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал постановление за въвеждането на статут на най-благоприятна държава вместо договора за свободна търговия с Украйна, както и за прилагането на контрасанкции по отношение на тази страна от 1 януари 2016 година, предаде ТАСС.

„От 1 януари 2016 г. спрямо Украйна ще се прилагат вносните мита, предвидени в общата митническа тарифа на ЕАИС, тоест за Украйна ще се прилага статут на най-благоприятна държава без изключение“.

“Всички преференции остават в миналото, отстъпки няма да има“, каза Медведев на съвещание със заместниците си.

„Решението е взето във връзка с това, че Украйна обяви от началото на 2016 г. прилагането на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС. При тези условия ние трябва да защитим своя пазар и нашите производители, и да не допускаме внос от други държави да бъде представен като украински стоки“, подчерта руският премиер.

Той добави още, че „от 1 януари 2016 г. върху Украйна ще бъдат разпространени ответни икономически мерки във връзка с присъединяването й към антируските санкции на Евросъюза и САЩ“.

Медведев отбеляза, че Киев и Брюксел не са готови за подписването на задължаващото споразумение в частта за асоциирането на Украйна с ЕС, зачитащо интересите на РФ.

„Ние неведнъж казахме на украинските власти, че прилагането на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС засяга интересите ни и създава риск за икономическата сигурност на страната ни. Бяха проведени няколко кръга от преговори, но те не дадоха резултати, – констатира Медведев. – И Украйна, и Евросъюзът не са готови за подписването на юридически обвързващото споразумение, което би отчитало интересите на Руската федерация“.