Медведев : в Крим е необходимо да се създаде специална икономическа зона

Руският министър-председател Дмитрий  Медведев смята, че е необходимо да се създаде специална икономическа зона в Крим. “Когато се занимаваме с текущи въпроси, ние трябва да помислим и  за дългосрочните перспективи за развитието  на Крим. Ще трябва да дадем на новите  руски региони допълнителни преференции. Бихме могли да обмислим създаването на специална икономическа зона в Крим”, каза премиер министъра  по време на специалната  среща, за  подкрепа на социалната и икономическа ситуация в Република Крим и Севастопол, съобщи ИТАР – ТАСС.

Всички федерални министерства и агенции на Русия до края на годината ще представят конкретен план за действие в подкрепа  на Крим, допълни министър-председателят.

Правителството ще разгледа възможността за свързване на Крим към електромрежата на Русия през Керченския пролив, както и създаване на собствено  производство, допълни Медведев. По-специално, според Медведев, се очаква производството на газ в Кримският регион да се увеличи с 1,5 – 2 пъти. „Според експерти, това трябва да бъде достатъчно, за да покрие нуждите за  електричество в Крим “, каза председателят на руското правителство.

Освен това, правителството на Русия възнамерява да запази по време на преходния период в Крим всички видове социални помощи, включително и тези, които няма в Русия, а заплатите на служителите в публичния сектор и пенсиите ще бъдат доведени до ниво  средно за Русия.