Медведев: въпросът за легитимността на изборите – главен проблем на Украйна

Легитимността на президентските избори в Украйна ще бъде поставена под съмнение поради факта, че не всички граждани ще приемат участие в гласуването, макар и самите избори да са нещо като развръзка на създалата се ситуация. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

„От една страна, ние, ако мислим легално и юридически, трябва да разбираме, че тези избори са резултат от антиконституционната смяна на властта. Вие знаете позицията на РФ: президентът (на Украйна)Янукович не е напуснал сам поста си и не е писал заявление за оставка. Той е жив, следователно той е президентът, затова и ние не признаваме легитимността на част от действащата власт, в частност на правителството и на и.д. президент. Но ние разбираме, че има парламент, който е избран легитимно, затова и изборите са следствие на тези събития. Но от друга страна, те са и развръзка на създалата се ситуация”, заяви Медведев в интервю за телевизия Bloomberg.

Припомняме, че в Украйна на 22 февруари бе сменена властта. Върховната рада отстрани Янукович от длъжността президент на Украйна, промени конституцията и насрочи президентски избори за 25 май. От Москва смятат, че легитимността на решението на Върховната рада предизвиква съмнения.

В това време Донецка и Луганска област в югоизточната част на Украйна бяха провъзгласени за „народни републики”, които заявиха суверенитета си след проведените на 11 май референдуми. Това решение бе предшествано от държавния преврат и силовата операция в Югоизточна Украйна, жертви на които станаха десетки души. В новопровъзгласените републики президентските избори няма да бъдат проведени.