МВнР на РФ: Москва не приема насериозно изказванията на САЩ за „заплаха“ в космоса

Москва не взема насериозно изказванията на САЩ за заплаха от страна на Русия и Китай в космоса, но ако Вашингтон има реални притеснения, то те винаги може да задейства дипломатически средства. Това заяви директорът на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство Михаил Улянов, цитиран от РИА Новости.

„Наистина, напоследък подобни сентенции се чуват от страна на официалните представители на администрацията на САЩ доста редовно. Не се получава да ги възприемаме буквално и насериозно. Та нали всяка държава, включително и Съединените щати, в случай на възникване на реални безпокойства имат възможността да се опитат да ги отстранят чрез проверени политико-дипломатически средства“, каза Улянов.

По думите на руския дипломат „Вашингтон не само не ги задейства, но и нещо повече, по всякакъв начин се опитва да се противи на използването им“.

Под измислени предлози САЩ блокират предложенията на Русия и Китай за предотвратяване на разполагането на оръжие в космоса, добави Улянов. Той подчерта, че РФ и КНР още през 2008 г. са внесли за разглеждане на женевската Конференция по разоръжаване съвместен проект на международния договор за предотвратяване на разполагането на оръжие в космическото пространство. Ако този документ бе приет, по думите на Улянов, това би позволило ефективно да се реши включително и проблемът с противоспътниковото оръжие.

По-рано американското издание Washington Post съобщи, че Пентагонът счита, че Русия и Китай разработват възможности за нападение срещу САЩ в космоса, докато американците са заети с контратерористичните операции в Ирак и Афганистан.