МВнР на РФ: Москва не обсъжда на преговорите федерализирането на Сирия

Не отговаря на действителността информацията в западни медии, че Русия и Западът са обсъждали възможности за федерализирането на Сирия. Това каза специалният пратеник на руския президент за Близкия изток и Северна Африка Михаил Богданов, предаде ТАСС.

„Това е пълна глупост. Ние не изразяваме тези идеи, тези идеи трябва да се формулират от самите сирийци, те трябва да обсъдят (държавната система – бел. ред.) помежду си и да преговарят“, каза Богданов.

Той допълва, че въпросът за държавното устройство трябва да бъде решен от самите сирийци, които са длъжни да съставят конституцията на своята собствена държава и в нея да определят каква ще бъде системата на властта.

“Ние вярваме, че най-добре е да се запази цялостта на територията и народа, не се намесваме в това и не определяме позицията си“, каза Богданов.

По-рано редица медии, позоваващи се на дипломатически източнтици в ООН, съобщиха, че Русия и няколко западни държави обсъждат въпроса за федерализирането на Сирия като вариант за запазване териториалната цялост на страната.

Според Богданов, за да започнат преки преговори между правителството и опозицията на Сирия първо трябва да бъде сформирана обща делегация на противниците на режима на Хафез Асад.

Очаква се преговорите между опозицията и правителството на Сирия с посредничеството на специалния пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура да започнат в Женева на 14 март.