МВнР на Русия: Светът трябва да научи цялата истина от САЩ за „войната срещу тероризма”

МВнР на Русия: Светът трябва да научи цялата истина от САЩ за „войната срещу тероризма”

Публикувано от:

Москва призова международните организации да изискат от Вашингтон пълната информация за нарушаването на правата от страна на американските специални служби, допуснати в хода на „войната срещу тероризма”. Това се съобщава в коментар на упълномощения от руското външно министерство по въпросите на демокрацията, правата на човека и върховенството на правото Константин Долгов, предаде РИА Новости.

Комитетът на Сената на САЩ по разузнаване публикува в сряда повече от 500 страници от доклада, съдържащ общо 6 хил. страници. В него се съобщава за редица злоупотреби в ЦРУ по времето на управление на президента Джордж Буш-младши (2001 – 2009 г.), включващи изтезания и дезинформация на властите и обществото.

„Призоваваме правозащитното дружество, международните организации и структури да изискат от Вашингтон пълното разкриване на целия спектър от информация за правонарушенията, извършени в рамките на „глобалната война срещу тероризма” и подвеждане към отговорност на виновните”, отбеляза Долгов, като изтъкна факта, че американските власти не желаят да обнародват останалата засекретена част от доклада.

„Тази мрачна страница от историята не е затворена, в условията, когато продължава да действа затворът в Гуантанамо, където много затворници се държат вече повече от 13 години без да са предявени обвинения срещу тях, и периодично изплуват нови трагични епизоди. Подобно положение на нещата никак не се връзва с претенциите на САЩ за званието „образец на демокрацията”. Това е далеч от реалността”, счита руският дипломат.