МВнР на Русия: ОССЕ си затваря очите за бомбардировките на Украйна на руска територия

ОССЕ не дава адекватна оценка относно постоянния обстрел на руска територия от страна на Украйна. Това заяви постоянният представител на руското външно министерство Александр Лукашевич, предаде РИА Новости.

„Особена тревога предизвикват многочислените, но игнорирани от наблюдателите (на ОССЕ), съобщения за безразборното използване на всякакъв вид оръжие в градовете в югоизточната част на Украйна и целенасоченото унищожаване на обекти от жизненоважна инфраструктура“, заяви Лукашевич.

Според него, „такива актове за сплашване, всъщност тероризират мирното население и влошават катастрофалната хуманитарна ситуация, провокират все по-голям поток от бежанци, търсещи помощ предимно в Русия“.

„Няма адекватна реакция от страна на наблюдателите на ОССЕ относно постоянния обстрел на граничната руска територия от страна на Украйна. Ние разчитаме, че мисията ще отстрани тези пропуски в информационната работа и очакваме по-активно участие на наблюдателите на ОССЕ в международните усилия за регулиране на кризата в Украйна“, подчерта още представителят на руското външно министерство.