МВнР на Русия: Косовската квазидържава е основен източник на нестабилност на Балканите

Сляпото следване на великоалбанските стремежи на Прищина води към разпалване на междуетническо напрежение и конфликти на Балканите. Това се казва в съобщение от Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с липсата на реакция на западните държави по повод заплашителните коментари, направени от Рамуш Харадинай за сръбския управляващ елит, предава TACC, цитиран от ИА Фокус.
„Обръщаме внимание на агресивните заявления на Харадинай по адрес на Белград и сръбското ръководство. Считаме за неприемливо отсъствието на адекватна реакция от страна на покровителите на Прищина, преди всичко ЕС и САЩ, на подобни екстремистки изказвания“, се казва в разпространеното от външнополитическото ведомство в Москва съобщение.
„Този епизод показва, че косовската квазидържава е основен източник на регионална нестабилност, а сляпото следване на великоалбанските стремежи води към разпалване на междуетнически противоречия, който увеличава конфликтния потенциал на Балканите“, твърдят в МВнР на Русия.