МВнР на Русия: Експулсирането на шведския дипломат от РФ е отговор на действията на Стокхолм

Руските власти обявиха за персона нон грата служител на шведското посолство в Москва в качеството на отговор на неприятелските действия на Швеция по отношение на руски дипломат в Стокхолм, заявиха във вторник от руското МВнР, предаде ТАСС.

„Преди дни за персона нон грата бе обявен дипломатически служител на посолството на Швеция в Москва, – констатират от ведомството. – Тази стъпка е ответна мярка на неприятелските действия на шведските власти по отношение на дипломата на посолството на РФ в Стокхолм“.

„Предизвиква недоумение фактът, че шведската страна, осъществявайки тази неприятелска схема, сега разсъждава върху негативното влияние на случилото се в руско-шведските отношения. Отговорността последствията от тази провокация изцяло лежи върху Стокхолм“, заявиха още от руското външно министерство.

В понеделник шведското външно министерство потвърди експулсирането на своя дипломат от Русия. По думите на представителя на пресслужбата на шведското министерство Юхан Тегел, това „ще се отрази на отношенията между двете страни“.