Матвиенко: Писмото на Ердоган може да се превърне в основа за възстановяване на отношенията между Русия и Турция

Изпратеното от турския лидер Реджеп Ердоган писмо до Владимир Путин може да се превърне в основа за поетапното възстановяване на отношенията между Русия и Турция, макар извиненията да са закъснели. Това заяви председателят на Съвета на федерацията на РФ Валентина Матвиенко, предаде РИА Новости.

„Разбира се, тези извинения закъсняха, но, както се казва, по-добре късно, отколкото никога. През това време във взаимоотношенията ни се случиха определени негативни процеси и е изгубена предишната степен на доверие. Въпреки това, писмото може да се превърне в основа за размразяването и поетапното възстановяване на руско-турските връзки“, каза Матвиенко.

Тя припомни, че руският президент Владимир Путин е отбелязал по-рано, че създалата се около сваления Су-24 ситуация няма отношение към приятелския за Русия турски народ.

„Можем само да приветстваме това, че има разбиране на извършеното. В писмото си до руския президент Реджеп Ердоган изказва извинения, съболезнования към семейството на загиналия пилот, заинтересованост от регулиране на ситуацията и готовност да се направи всичко възможно за възстановяването на традиционно приятелските отношения с Русия“, подчерта тя.