Мародери вилнеят в Мариупол

Мариупол, който ще запомни завинаги вчерашния 9 май, когато при размирици загинаха най-малко 7 души, е нападнат от мародери. След изтеглянето на националната гвардия неимоверно са се увеличили случаите на мародерство, съобщава „Обозреватель”.
Градът е
парализиран от страх от бандити
и по улиците почти не се виждат хора. Неизвестни мародери са ограбили аптека на ул. „Нахимов” 99, както и оръжеен магазин на ул. „Енгелс” 35. Опустошени са малки магазинчета и павилиони срещу Шахматния клуб в града. Същата участ е застигнала и десетки търговски павилиони в целия център на Мариупол.
Мародери са били забелязани и на територията на военното поделение в града, съобщава 0629.com.ua. КПП-то не се охранява, в двора, на плаца и в спалните помещения са разхвърляни куфари и чанти, които очевидно мародерите не са успели да задигнат, допълва изданието.
Напрежението в Източна Украйна продължава да се засилва, докато регионът се готви за планирания за неделя референдум за независимост. Сблъсъци между украинските сили и привържениците на федерализацията в Мариупол
причиниха нови жертви
и заплашват да изпарят последните надежди за избягването на гражданската война.
Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че началникът на полицията в Мариупол е отвлечен. „Похитен е началникът на полицията в Мариупол, а няколко полицаи са убити“, написа той във Фейсбук. В съобщението си той посочва още, че от покрива на градската болница снайперист е открил стрелба срещу войниците и мирните граждани.
От привържениците на федерализацията съобщиха, че снайперският обстрел срещу мирни граждани в Мариупол е
провокация на киевските власти
която единствено ще доведе до приток на доброволци към Народното опълчение. Това заяви пред РИА Новости съпредседателят на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република Мирослав Руденко.
Вчера сутринта Националната гвардия на Украйна съобщи, че е изтеглила подразделенията си от Мариупол.
Междувременно обстановката остава напрегната и в други части на региона. В Славянск поддръжници на федерализацията нападнаха рота украински военнослужещи, охраняващи телевизионната кула, която по-рано бе под контрола на сепаратистите.
По данни на журналиста Роман Бурко засега няма информация за загинали или ранени.