Макадамс: САЩ нямат моралното право да защитават свободата на словото

Администрацията на Съединените Щати няма моралното право да участва в мероприятията в защита на свободата на словото, като Републиканския марш в знак на солидарност с жертвите на терористичните актове в Париж. Това заяви изпълнителният директор на Института „Рон Пол“ Даниел Макадамс в интервю за агенция Sputnik, предаде РИА Новости.

„Откъде накъде представителите на една от основните държави-нарушителки на Първата поправка (поправка в Конституцията на САЩ, гарантираща свободата на словото и печата – бел. ред.) могат да имат моралното право да участват в мероприятията в защита на свободата на словото?“, пита експертът.

Макадамс предполага, че страни като Франция, Германия и Великобритания „банално“ наказват собствените си граждани за изразяването на гледна точка, срещу които възразяват правителствата на тези държави. Според него покрай „неуважението на свободата на словото“, западните власти, включително и властите в САЩ, също така „въоръжават и подкрепят терористичните организации“.

САЩ, Франция, Великобритания и Германия в продължение на дълги години активно подкрепят бунтовниците в Сирия и Либия, за да свалят неизгодните за тях режим. Братя Куаши, заподозрени за нападението на редакцията на Charlie Hebdo, са защитавали интересите на френската външна политика, когато са участвали в борбата срещу войските на Башар Асад в Сирия, казва още Макадамс.

„Те дори можеха да използват френско оръжие в Сирия, тъй като Франция го доставяше за бунтовниците“, отбеляза изпълнителният директор на „Рон Пол“.