Майкъл Флин ще бъде съветник по националната сигурност

Бившият шеф на американското военно разузнаване Майкъл Флин ще бъде съветник по националната сигурност на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Това съобщи телевизионния канал NBC.

Тризвездният генерал от запаса играе значителна роля в предизборната кампания на републиканеца. Медиите припомнят, че той обикновено е правил въвеждаща реч преди Тръмп да се качи на  трибуната. Флин е консултирал Тръмп и по въпросите на външната политика.

В последните седмици имаше информация, че Тръмп е обмислял да номинира генерала за свой вицепрезидент. Идеята е, че Флин може да му е в помощ по въпросите за националната сигурност и външната политика.

От 2004 до 2007 г. Майкъл Флин служи в Афганистан, където ръководи разузнаването в Съвместното командване на специалните операции на САЩ. Занимавал се е с издирването на Абу Мусаб аз-Заркауи, лидер на „Ал Кайда” в Ирак.

Флин е началник на Агенцията за отбранителното разузнаване между 2012 и 2014 г. Той често е казвал, че би желал САЩ да работят по-близо с Русия в името на разрешаването на глобалните предизвикателства.

На Запад той често е обект на обвинения, че е „хвалил Путин, получавал е пари за лекции в Москва и се е изказвал приятелски спрямо Русия възгледи по руската телевизия“, пише „Взгляд“. Критикуван е и заради безкомпромисната си позиция по отношение на радикалния ислям.

След официалното си встъпване в длъжност през януари догодина Доналд Тръмп може да задейства договорените между САЩ и Руси през септември съвместни въздушни удари срещу терористи в Сирия. Той може да пристъпи и към създаването на Съвместен изпълнителен съвет, за което също бе постигната договореност, която обаче остана неизпълнена, пишат американски медии.

Военни и дипломати също предположиха, че следващата стъпка в сътрудничеството между Вашингтон и Москва ще стане възобновяването на договореностите за общи удари в Сирия срещу джихадистите. Какво точно ще реши Тръмп обаче все още е неизвестно, споделя един дипломатите.