Майдана постави 24-часов ултиматум на властите в Киев

Стотниците на Майдана, събрали се на събрание в центъра на Киев, поставиха ултиматум на властите – до 24 часа да предприемат мерки за решаване на ситуацията в източната част на Украйна. Това съобщава РИА Новости. По данни на местните медии, стотниците искат още пълна мобилизация на вътрешните служби на МВР и Службата за сигурност на Украйна и обявяването на извънредно положение. Майдановците твърдят, че сами са готови да отидат да защитават Изтока на Украйна.

Освен това, стотниците призоваха властите да го въоръжат, в противен случай майдановците обещаха да се въоръжат сами.

По-рано бе съобщено, че Турчинов е издал указ за предприемането на спешни мерки за преодоляване на терористичната заплаха и запазването на териториалната цялост на Украйна.

Няколкостотин протестиращи в понеделник вечерта останаха пред Върховната Рада на Украйна с искането за оставка на и. д. президент на Украйна Александър Турчинов и министъра на вътрешните работи Арсен Аваков. Протестиращите дадоха един час на властите да изпълнят исканията им.

При това активистите запалиха гуми, което доведе до конфликт между хора в маски и представители на Самоотбраната на Майдана. Минути по-късно гумите са били изгасени, но хората пред Върховната Рада не са се разотишли.

Стотици въоръжени хора обкръжават сградата на украинския парламент в центъра на Киев. Това заяви лидерът на партия „Баткившчина” и кандидат за президент на Украйна Юлия Тимошенко, предаде РИА Новости. „Стотици въоръжени хора обкръжават сградата на парламента. Обръщам се към депутатите да се насочат незабавно към Върховната Рада”, заяви Тимошенко в ефира на телевизия ICTV.

По думите на украинския политик, сега започва реализирането на същия сценарий, като в Донецк. Тя отбеляза, че в понеделник вечерта пред сградата на парламента са дошли хода от Майдана, които призовават за сваляне на властта в Киев. „Те се опитват да завземат Украйна”, подчерта Тимошенко.

Тимошенко също обяви, че ще създаде народно движение за съпротива и се готви да го оглави. „Реших буквално тази минута да направя всичко, което зависи от мен, за да подкрепя народното движение за съпротива, което трябва да се създаде в Украйна от хора, добоволно готови да защитават в момента Украйна“, поясни тя.

По думите й, в движението ще влязат военни и бивши служители на специалните части. Тимошенко добави, че първото заседание на щаба ще се проведе на 15 април.