Любопитни факти за руска синя котка

Руската синя котка е домашен любимец, който няма как да не бъде забелязан. Тя е аристократична, спокойна и е истинско удоволствие човек да живее с нея, съобщава miau.bg.

Котки от тази порода попадат в Западна Европа с кораби, идващи от руския град Архангелск, поради което ги наричали „сини архангели“. Според една от версиите руската царица Екатерина II през 1790 г. подарила рядко красива двойка от тази порода на английското кралско семейство, а според друга версия – „сини архангели“ попаднали на британския остров с търговски кораби през 1860 г. През 1880 г. в Лондон на една от първите изложби на котки били демонстрирани няколко екземпляра от тази порода, пише teenproblem.net.

Интересен факт е, че руската синя котка почти никога не показва ноктите си и никога не ги използва срещу хора, дори когато ѝ се причинява болка. Руската синя котка скача много високо, без да се засилва.

Сред известните руски сини котки е котаракът Бергман, който е бил собственост на световно известния режисьор Андрей Тарковски, който е кръстил животното на холивудския режисьор Ингмар Бергман. Руската синя котка е подходяща за възрастни хора, тъй като може с часове да лежи в скута на някого и с удоволствие слуша звуците на човешката реч.