Любимият цирк на Путин идва в България

Почитателите на цирковото изкуство има защо да очакват с нетърпение месец май. В България пристига един от най-популярните руски представители на това изкуство – “Большой московский цирк”.

Трупата идва за втора поредна година. Турнето им у нас през 2016 г. получи много добри отзиви, а залите бяха препълнени. Продадени бяха над 13 000 билета. Тогава артистите изнесоха две представления – в зала “Арена Армеец” в София и в “Булстрад Арена” в Русе. Тази година руснаците идват с новата си програма CIRCUS 2.0 и освен в София (20 май) и Русе (24 май) ще изнесат представление и в зала “Колодрум” в Пловдив на 22 май.

Вече са продадени над 7000 билета, съобщиха от компанията организатор “Дегрис Евентс”. Очакванията отново са за пълни зали.

Миналата година артистите са били впечатлени от страната ни и от българската публика. Голяма част от тях посещават България през отпуските си, така че не им е непозната. Харесват българската кухня и похапват с удоволствие, без да имат особени претенции към менюто, казаха още от компанията.

“Большой московский цирк” е популярен с дресурата на диви животни, но заради европейските ограничения българската публика няма да ги види. Ще се насладим обаче на номера с коне и кучета.

Едно от най-атрактивните изпълнения е акробатично и носи името “Колелото на смъртта”. Изпълнява се със специално съоръжение на голяма височина, а естеството му не позволява употребата на обезопасителни въжета, което го прави опасно за артистите, но много вълнуващо за публиката. Самото колело се състои от две свързани окръжности. Транспортирането му до България е предизвикателство заради големите му размери, разказаха организаторите. Тази задача ще бъде изпълнена от приспособен извънгабаритен камион със специален режим на движение. Цялата трупа пристига в България с 8 тира. Два от тях са специално оборудвани за транспортиране на конете и кучетата и предлагат 5-звезден лукс за четириногите.

Високотехнологичната продукция включва лазeрни ефекти, впечатляващо светлинно шоу, както, разбира се, и акробати, фокусници, жонгльори, клоуни и дресьори. На арената ще излязат едни от най-добрите циркови артисти в света – водещи имена на руския цирк, лауреати на престижни фестивали и майстори на спорта от международна класа. Шоу спектакълът е с ефектен декор, пищни костюми, авторска музика, изпълнена от оркестър на живо, и оригинална хореография.

Сред феновете на “Большой московский цирк” са както световни музикални звезди като Мерилин Менсън, така и политици от най-висок ранг като президента на Русия Владимир Путин. Кралското семейство на Монако не пропуска спектаклите на трупата, когато са във Франция.

Все още не е ясно дали на представленията в България ще има родни знаменитости, но билетите за ВИП местата са почти разпродадени, похвалиха се от “Дегрис Евентс”.

Строго меню за животните

Конете и кучетата от цирка са настанени в луксозни отделения, съответстващи на апартаменти в 5-звездни хотели, със специални системи за охлаждане и изхранване. Ветеринарни лекари изготвят график за тренировки на всяко животно, както и строг хранителен режим. “Животните имат много специфичен режим на хранене, изготвили сме много дълъг списък с конкретна храна, която трябва да осигурим”, разкриха организаторите. В менюто на конете са включени 35 кг сено на ден, 10 кг моркови и също толкова мюсли, както и овес, ленено семе, сухари и черен хляб. Кучетата ще похапват по-разнообразно – месо, риба, яйца, мляко, извара, зърнени храни, курабийки и дори плодове.