Литва отхвърли идеята за промяна в статута на Калининград

Вилнюс няма да преразглежда въпроса за статута на Калининградска област след изказването на депутата Линас Балсис за връщането й в Европа, съобщи в понеделник (30 януари) агенция BNS, като цитира прессекретаря на министъра на външните работи Раса Якилайтене.

„Литва няма териториални претенции към нито един от съседите си“, подчерта Якилайтене, цитирана от РИА „Новости“.

По-рано членът на литовската партия „Зелените на Литва“ Линас Балсис заяви по време на конференцията „Светът през 2017 г. Поглед от Вилнюс“, че Евросъюзът трябва да обсъди въпроса за „връщането“ на Калининград в Европа, тъй като следвоенните граници са загубили правна сила.

Според него Русия е загубила права върху Калининград след присъединяването на Крим и сега статутът за държавната принадлежност на тези земи от бивша Източна Прусия подлежи на обсъждане на международно равнище.

Якилайтене посочи, че Калининградска област е част от Русия, но „Литва и занапред ще бъде против едностранната промяна на границите и няма да признае окупацията и анексирането на Крим от Русия“.

Тя припомни, че през 1997 г. Литва и Русия подписаха двустранно споразумение за държавните граници, ратифицирано и от двете страни. „В момента успешно приключва работата по демаркацията на държавната граница  между Литва и Русия“, добави Якилайтене.

Преминаването на Калининград (до 1946 г. – Кьонигсбер) и още няколко територии на бившата Източна Прусия под юрисдикцията на СССР е одобрено от съюзниците на Потсдамската конференция. Окончателният статут на региона е установен със закона  на Съюзния контролен съвет в Германия „За ликвидиране на Пруската държава“ от 25 февруари 1947 година.

Източник: Руски дневник