Лидер на партия във Великобритания: Възхищавам се на Путин

Новият лидер на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Даян Джеймс призна, че се възхищава от Владимир Путин и го поставя на едно ниво заедно с бившите британски премиери Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил.

Това 56-годишната лидерка сподели в интервю за медийната корпорация Би Би Си.

Водещият я попита кой друг, освен Путин, е нейният политически герой. „Ясно е, че това не са Тръмп и Клинтън. Не мога да си представя някой друг, освен Тачър и Уинстън Чърчил“, отговори тя. „Тоест Путин, Чърчил и Тачър“, попита водещият, на което Джеймс отговори утвърдително.

През 2015 година тя заяви пред радио LBC, че се възхищава от Путин. „Аз му се възхищавам, защото той самоотвержено защитава страната си. Той е истински борец за независимостта на страната си“, изтъкна тогава Дайан Джеймс.

„Той е много силен лидер, продължи тя. За него Русия стои на първо място, той изпитва трудности, задето ЕС подстрекаваше за промяна на властта в Украйна, което излагаше на опасност руското население в тази страна, както той разбираше нещата“.

Джеймс бе избрана на 16 септември за лидер на партията, след като предишният ръководител Найджъл Фарадж подаде оставка. Той обясни напускането на лидерския пост с довода, че е изпълнил задачата по провеждането на референдума за по-нататъшното оставане на Обединеното кралство в ЕС. Референдумът се състоя на 23 юли и повечето британци гласуваха за напускането на общността.