Лидерите на ЛНР и ДНР: ще дадем този шанс на Украйна, за да се промени

Лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки се съгласиха да подпишат документ, подготвен от лидерите на „нормандската четворка“ в Минск, предаде ТАСС.

„Ние подписахме споразумение, договорено на преговорите на „нормандската четворка“. Сега се надяваме, че ще можем да започнем възстановяването на нашите републики. Мисля, че приемането на този документ е голяма победа за ДНР и ЛНР“, поясни Захарченко.

От своя страна Игор Плотницики заяви, че те се съгласили да подпишат документа, тъй като лидерите не три велики държави са станали посредници, гарантиращи спазването на минските споразумения.

„Ние ще дадем този шанс на Украйна, за да се промени в тази страна конституцията и отношението. Ще се променя самата държава и хората в нея. Ние знаем със сигурност, че Украйна я очакват големи промени, благодарение на населението на Донбас. Победата ще бъде с нас“, отбеляза лидерът на Луганска народна република (ЛНР).

Александър Захарченко подчерта, че всякакъв провал или не изпълняване на минските договорености ще доведат до това, че „повече няма да има нови меморандуми“ и цялата „отговорност ще бъде на Петро Порошенко“.

Както се съобщаваше по-рано, преговорите между президентите на Русия, Франция, Украйна и канцлера на Германия се проточиха почти 16 часа в Двореца на независимостта в Минск.

Една от причините за забавянето на преговорния процес стана опитът да се склони да седне на масата за преговори украинският президент Петро Порошенко с лидерите на ДНР и ЛНР, но въпреки уговорките Порошенко така и не се съгласи да преговаря с тях.

Резултат от срещата на „нормандската четворка“ е документът за урегулиране на ситуацията в Украйна. Той се състои от 11 точки, според който оттеглянето на тежка военна техника трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да приключи в течение на 14 дни.

Както съобщи Владимир Путин, началниците на щабовете на въоръжените сили на Русия и Украйна ще трябва да проведат преговори по въпросите за контрол на спазването на режима за прекратяване на огъня.

Освен това, страните трябва да организират зона за сигурност за тежката артилерия в Донбас от 50 до 140 км.

Документът предвижда освобождаване и обмен на всички заложници или незаконно задържани лица от двете страни, във формата „всички срещу всички“. Също така, ще е необходимо да се възстановят напълно социално-икономическите връзки, такива като изплащане на пенсии, социални помощи, както и да се осигури разплащането за комунални услуги, да се възобнови данъкооблагането в рамките на юридическото поле на Украйна. Властите на страната ще трябва да възстановят управлението на банковата система, а Германия и Франция ще помогнат за създаването на международен механизъм за реализирането на такива преводи.