Либия заплаши да изпрати „стотици хиляди“ мигранти към Европа

Либия заплаши да изпрати „стотици хиляди“ мигранти към Европа

Публикувано от:

Либия открито заплаши да изпрати „стотици хиляди“ нови мигранти към Европа, ако Брюксел не признае официално самообявилото се ислямистко правителство. Представители на Триполи заявили, че могат да наемат кораби и лодки, за да изпращат големи групи бежанци от Африка през Средиземно море, публикува bgnes.com.

Предупреждението беше отправено от говорителя на либийския Генерален национален конгрес (ГНК) в интервю за в. „Дейли Телеграф“, което той дал в либийската столица. ГНК взе Триполи под контрол миналата година след сражения със силите, лоялни на международно признатото правителство на Камарата на представителите. ЕС не признава ГНК като законно правителство на страната.

Джамал Зубиа от ГНК заяви пред „Телеграф“, че в момента Либия харчи десетки милиони долари годишно за възпиране на мигранти, искащи да пресекат Средиземно море. Разходите отивали за бежански лагери и програми за репатриране. Той допълни, че ако Европа продължава да отказва да признае властта на ГНК, либийското правителство ще промени политиката си. „Много пъти съм съветвал правителството , че трябва да наемем лодки и да ги изпратим към Европа. Ние защитаваме вратите на Европа, сега Европа не ни признава и не желае да ни признае. Така че защо ние трябва да спираме мигрантите тук?“

Либия отдавна е основната транзитна страна за мигрантите от субсахарска Африка, но числата сега се увеличиха особено много благодарение на вакуума в сигурността, който се появи след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. Миналата година около 170 000 мигранти пристигнаха с лодки от Либия в Италия. Между януари и септември тази година числото е 130 000, но това е в резултат на по-усиленото използване на т. нар. егейски маршрут от Турция към Гърция по който през 2015 г. са преминали 360 000 души. В понеделник от ООН съобщиха, че само през октомври 218 000 мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море, което бележи месеца с най-много мигранти досега, а числото е по-голямо от това за цялата 2014 г.

Противно на общото мнение либийското правителство не си затваря очите за трафика на хора. В Управлението за борба с нелегалната имиграция работят около 8000 души, задържани биват голям брой мигранти при нелегално влизане в страната. Институцията също така работи с международната организация по миграцията в рамките на програми за доброволно репатриране. Въпреки че Либия харчи годишно около 112 млн. евро за борба с миграцията, големият брой мигранти и бежанци затрудняват властите.

Зубиа допълва, че представяното от него правителство няма намерение веднага да преустанови усилията си за ограничаване на миграцията, но на коментарите му може да бъде гледано като на предупреждение към ЕС заради отказа на Брюксел на признае правителството в Триполи.

В момента признатото международно правителство, известно под името Камара на представителите, работи от малкия източен град Тобрук и няма никакъв контрол върху Триполи.

Зубиа признава, че неговите коментари са повторение на тези, отправени през 2005 г. от Кадафи, който заплаши да „почерни Европа“, ако Брюксел не му плати милиарди евро по програми за помощи. „Кадафи отправи заплахата и постави Европа на колене. Трябва да запомните, че ние ви защитаваме. Но не можем до безкрай да правим тази лудост, да харчим пари за нищо“.