Леонид Решетников: България не е за американците

Бившият кадрови офицер от Службата на външно разузнаване на Русия (СВР), генерал-лейтенантът в оставка Леонид Решетников, оглавяващ днес Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), даде интервю за телевизия „Алфа“, в което отговаря на въпроси за отношенията между Русия и България, възобновяването на проекта „Южен поток“, ситуацията в Сирия и отношенията между Руската федерация и Турция.

Според Леонид Решетников канонизацията от Българската и Руската църкви на архиепископ Серафим Соболев е „знак за великото бъдеще на българо-руските отношения“.

„Това е уникален случай в църковната история не само на Русия и България, а въобще на цялата православна църковна история, когато двете църкви-сестри канонизират един светец. Това е свидетелство и за нашите близки духовни връзки и за това, че тези връзки са много дълбоки и идват от историята. Ние добре знаем, макар че през последните сто години в Русия и в Съветския съюз това беше закрит въпрос, но сега ние добре знаем, че България е била мост между Византийската империя и Русия за предаването на Христовото учение и Евангелието“, заяви директорът на РИСИ.

„Прославлението на арх. Серафим е точка или, може би възклицателен знак, на този процес. И този знак показва великото бъдеще на руско-българските връзки. България вече 25 години дружи с Америка и българите вече могат да си направят някакви изводи. Мисля, че канонизацията на Серафим сега е завръщането на руско-българските отношения на нов етап, но със стари, дълбоки корени. Те не са корени съветско-комунистически, те са корени духовни, православни“, каза Решетников.

На въпрос, дали това съвместно канонизиране от двете църкви не е знак за възобновяването на българо-руските духовни и културни връзки в момент, когато в медиите все по-често се споменава думата война, той заяви, че именно в това се състои отговорът.

„Сега Америка и Западът обявиха война на Русия, защото през последните години те забелязаха, че тя се завръща като световна държава. Тя се връща на мястото, което трябва да заеме. Това си е нейното място. Ние не сме Люксембург, не сме Белгия, не сме Швеция. Ние сме Русия – голяма, много голяма, дори и сега, макар че изгубихме част от своите територии. Ние се връщаме на своето място. Процесът е тежък, но ние се връщаме и започва една атака, мощна атака, срещу Путин, защото той води тази линия, тази политика Русия да се върне като световна държава. Започна една война, един преврат в Украйна. Той е с цел да отслаби Русия. Въобще не става въпрос за украинците, никой не иска да мисли за тях. Тук става дума да се удари срещу Русия. За същото става дума и в Сирия. Това е една информационна атака. Сега има икономически санкции в Русия. И сега с тази акция, с това прославяне, това е отговорът. На американските приятели – привет. Ние канонизираме, ние прославяме наши хора.<…> Нашите връзки са по-стари от Съединените щати. САЩ са по-млади от Болшой театър. Те са млади още и нямат мъдрост. Както казваме в Русия „Сила есть – ума не надо“ („Сила има, а ум няма“ – рус.)– това е политиката на САЩ“.

На въпрос на водещата, какъв е рискът „американските марионетки в българското правителство“ да въвлекат България във враждебни действия спрямо Русия“ Леонид Решетников отговори:

„Това ще бъде много тъжно, ако България иска трета национална катастрофа. Достатъчно вече грешки е допускала. Аз не вярвам, че българският народ ще позволи България да стане откровен противник на Русия. Не ми се вярва. Да, има такива, такива има и при нас в Русия, които са продукт на американската идеология. Америка е агресивна идеологическа държава. За тях главната идеология е, че Америка ръководи целия свят. Има и при нас такива хора, които се подчиняват на тази идеология и на тях им харесва да бъдат слуги. Но на повечето българи и както виждам сега в България, на повечето млади не им харесва. И на нас не ни харесва. Ние искаме да бъдем самостоятелни, искаме да пазим нашите традиции, нашата вяра. Аз не искам моите дъщери и внуци да споделят вярата на американците – демокрацията и еднополовите бракове. Това е тяхната вяра. Ако искате да вярвате в това, заповядайте, няма проблеми, вярвайте. Но ние не искаме, ние имаме своята вяра, своите традиции и история. Тези неща са общи с българите, със сърбите, с гърците…“.

На въпрос, как българският народ може да се справи са американския натиск, да се противопостави на подкупния политически елит и да смени геополитическият си курс, обръщайки се към естествения си съюзник в лицето на Русия, директорът на РИСИ отговори следното:

„Американците водят тази борба в България вече 25 години и резултатът не е многозначителен, народът не се променя много. Ние и българите сме от едно тесто, ние сме славяни и на американските приказки реагираме по свой начин. <…> Какво искат да направят от България? Ирак, Афганистан, Сирия, Либия? Каква може ба бъде тук борбата с руската пропаганда? Руска пропаганда тука въобще няма. Никаква пропаганда няма. Ще се опитват да направят от българите американци, както се опитват да направят от руснаците? Няма да стане това. И мозъците, и сърцата – най-главното, са други. Кой тука пропагандира? Вие знаете ли, защото аз не знам. Дори и журналисти нямаме тук. Това са измислици“.

В интервюто е засегната и темата за „Южен поток“. На въпрос, след като „Турски поток“ е замразен, може ли България да очаква връщане към подобен проект, Решетников заяви, че е сигурен във възобновяването му.

„Ще се върнем, на всяка цена ще се върнем. Още тази година. Друг проект няма. Русия, според мен, и според нашия институт, ние не можем да разработваме стратегически проекти с Турция. Тактически проекти е възможно, но не и стратегически. Това не е възможно, ако ние сме сериозни анализатори, а ние сме такива. Стратегически проект е възможен с България. Бог е с нас, ние сме прославени и сега се връщаме и мисля, че този проект ще бъде реализиран в близко време“.

„Това ще бъде модернизиран проект. Ще се опитаме да включим в него Гърция и да тръгнем в Европа, в Южна Европа. Това много зависи не толкова от България, а от Европа, която е в много тежко положение – и икономически, и политически, и морално. Европа е под заплаха на голяма, много голяма криза, от която може да не излезе в сегашното си състояние. Ще видим нови конфигурации, нови съюзи и дори възможно, нови държави. Затова сега Европа, ако иска да оцелее, трябва да се откаже от абсолютното си подчинение на САЩ и да работи с Русия, както правеше това преди две-три години. Ние имахме много дълбоки икономически и хуманитарни връзки. И сега много зависи от това. Ако Европа иска някаква подкрепа в тази ситуация, когато милиони бежанци мюсюлмани щурмуват континента, ако иска от Русия подкрепа и не иска да загине, то е време да се откаже от натиска върху България“.

На въпрос дали с бежанския поток в Европа всъщност нахлува армия от терористи, изтласкана от успешните действия срещу тях, отговорът на директора на РИСИ бе следният:

„Преди всичко нахлува друга култура, друга традиция и най-главното, друга идеология за смисъла на живота и т.н. Това е най-страшното. Да, сред тях има терористи, но най-голямата опасност е в това, че те са съвсем друго население, други хора. И Германия и Франция трябва да избират – или ще се превръщат в съвсем други ненационални вече държави, в конгломерати или ще се запазят като истински държави“.

Според директора на Руския институт за стратегически изследвания мигрантският поток в Европа е умишлено управляван.

„Съгласен съм с това. <…> Американската линия се състои в това как по-лесно да управляват света. От всички страни те искат да направят държави с хаос, с нестабилност. Това се отнася и за Европа. За тях е много изгодно Европа да е в такова нестабилно състояние, което много лесно се използва като марионетка. Затова този миграционен процес е действително изкуствен. Както винаги при американците – те започват и изпускат контрола. Аз мисля, че сега те изпуснаха контрола. Както навсякъде, както със Сирия. Започнаха, изпуснаха джина от бутилката и се започна – ДАЕШ, „Джебхат ан-Нусра“… В началото на процеса стоят те. Те решиха, че е по-лесно да управляват така – да създават хаос навсякъде и след това там на острова, отдалече, да седят спокойно и пушат…“.

Що се отнася до Турция и намесата й в българската политика руският генерал заяви:

„Турция води много опасна политика, политика на неоосманизма, която е изразена в известната книга на Давутоглу. Тя личи от много изказвания на Ердоган. Той много прилича на политик от фюрерски тип. Мечтае за голяма османска империя и ние трябва да се противопоставим на тази политика. <…> Сега политиката на Ердоган е много опасна за мира и стабилността в целия регион, за България също. Искам да подчертая, че в България има хора, които много добре разбират това. Последните изказвания на Доган и други политици много правилно поставят въпроса така, както понякога на мен ми се струва, български политици не могат да го направят. И това е много правилна гражданска позиция“.

„Искам да подчертая, че ние в Русия оценяваме сега политиката на Ердоган като много опасна и агресивна. Можем да очакваме всичко“, добави той.

За примирието в Сирия Решетников заяви, че е оптимистично настроен и Русия ще направи всичко възможно то да се задържи. „Вътрешната ситуация в Турция е много сложна. Там се води почти гражданска война. <…> Ние ще се стараем това примирие (в Сирия – бел. ред.) да се задържи колкото се може по-дълго. Това е официалната линия на нашето ръководство и ние ще се придържаме към нея. Шансовете обаче, не са много големи и от страна на американците, и от страна на турците. Турция има свои интереси. Сега тя губи кюрди, Алепо, тюркменски планини, туркомански планини – всичко губи и ако това продължи, то вътрешните позиции на Ердоган отслабват и за него ще настъпи политическа криза, дори ,може би, оставка и падане от власт. Затова ние очакваме от Ердоган агресивни акции. Той не се съгласи с примирието. Ситуацията е много сложна, но Русия ще се старае активно да работи за реализацията на това примирие“.

За това дали се очакват нови провокации в Украйна спрямо Русия, както и за участието на бойци на ИД сред украинските екстремисти Решетников заяви:

„Оръжие идва отвсякъде, включително и от България и то не само за Украйна, но и за Сирия. Идват също и медикаменти. Два или три пъти в болници на терористи в Сирия намираха лекарства с български произход“.

„Искам още веднъж да подчертая, че САЩ подкрепиха този преврат в Украйна не заради включването й в Европейския съюз. Те го направиха с цел да спрат развитието на Русия като нова световна сила, като нова стара световна сила. И тази задача остава. Затова Украйна ще се използва за реализирането й, което означава, че провокациите ще продължат и по отношение на Крим, и на Донбас, и на Русия. Няма никакво съмнение в това. И тук с пълна отговорност казвам, че такива провокации има почти всеки ден“, каза той.

Според директора на РИСИ съществува опасност от глобален конфликт.

„Има опасност от глобален конфликт, има опасност от въоръжен конфликт с Турция. Нашият институт преценява тази опасност на 50 на 50. И българите трябва да разбират, че България е в този регион. Дори и да няма въоръжен конфликт, то той ще продължи в други форми –икономически, информационни и др. Българският народ е пред избор – не за президент или премиер, а пред избора с каква цивилизация иска да тръгне в своето бъдеще и въобще иска ли България да има бъдеще. И затова трябва да се замислят всеки българин и всеки руснак. Иска ли Русия да има свое бъдеще, своя цивилизация или иска да стане материална подлога, храна за англосаксонската цивилизация, която според нас вече умира? Като умиращ звяр обаче, тя е много агресивна. <…> Стига вече сме чакали да дойде Иван и да помогне. Трябва сами да си помогнем. За мен България е втора родина. Аз много я обичам, тук съм израснал…“, каза Решетников.

„България трябва да се определи, може ли да бъде част от англосаксонската мисия. Някои хора тук смятат, че могат, при нас също има такива, но като цяло ние не можем да бъдем. Ние имаме друга мисия“, заяви още той.

По думите му редица европейски държави определят Русия като надежда и разчитат на нея за това да се запази единството на Европа и нейния суверенитет. „Ние не искаме да правим от българското освободително движение марионетки. Да плащаме, както американците правят. Защо американският посланик казва, че ще води борба с руската пропаганда? Защото самите те правят тези неща. Американската пропаганда купува вестници, телевизионни канали, плащат на 50-60 хил. българи пари, хонорари. Ние не правим така. Тази работа няма успех. Ние искаме самите българи, самите словаци, самите сърби и руснаци сами да избират. И на нас не ни стигат пари. Както казваше моят духовен наставник: „С пари всеки може, ти опитай без“. И ние пробваме и печелим“.

На въпрос на водещата каква би била реакцията на Москва, ако България, отказвайки се от прозападната си политика, се превърне в обект на нападение от страна на САЩ, Решетников отвърна, че Русия би реагирала „както на украинското въстание, както по време на Руско-турската война“.

„Американците са вълци в овча кожа. Ние казваме едно: всеки народ сам решава съдбата си, другите само помагат“, подчерта директорът на Руския институт за стратегически изследвания.

„Ако България не се противопостави на американската експанзия, значи избира американския път. Така казваме и за руснаците. Ако искате да се подчинявате на американците – Бог да ви бъде съдия. Ако не искате, нека застанем твърдо и да им кажем „Go home“. Отивайте си в Америка, имате голяма територия, всичко си имате там. Какво правите тук? Защо ни четете лекции?“, каза още генерал Решетников.

Очаквайте скоро пълното интервю с генерал Леонид Решетников