Левите от ГДР за първи път ще управляват провинция в Германия

Представител на германската радикална левица „Линке“ (Левите) , наследник на комунистите от бившата ГДР, беше избран за първи път начело на германска провинция, постигайки мнозинство в парламента в Тюрингия, съобщи Франс прес.

Съюзникът на социалдемократите и зелените Бодо Рамелоу, бивш синдикалист от Западна Германия на 58 години, протестант и с репутация на праграматик, беше избран на втори тур с 46 гласа от общо 91 (28 от „Линке“, 12 от ГСДП и 6 от зелените).

Партия „Линке“, създадена през 2007 г. от съюза между наследниците на бившата Комунистическа партия от Източна Германия и разочаровани от ГСДП, остана на второ място на парламентарните избори в провинцията през септември с 28.2% от гласовете след консерваторите на канцлерката Ангела Меркел с 33.5%.

Левите обаче се съюзиха със социалдемократите и Зелените, което им дава крехко мнозинство от един глас в провинциалния парламент.

Сред спорните точки в платформата на „Линке“ е разпускане на НАТО и прекратяване на военните мисии на Германия в чужбина. Едно от първите решения на правителството на Рамелов ще бъде да спре депортирането на бежанци през зимата.

Очаква се в Тюрингия Левите да се съсредоточат и върху политически искания за една година безплатна забавачница за всяко дете, увеличение на субсидиите за частните училища и ограничаване на правомощията на местното разузнаване да вербува информатори./Медиапул