Латвийски евродепутат призова ЕК да отмени санкциите срещу Русия

Латвийският евродепутат Андрей Мамикин призова Европейската комисия да вдигне санкциите срещу Русия в отворено писмо до Жозе Мануел Барозо, предаде РИА Новости.

Причината за молбата са очакваните тежки последици върху икономиката на страната, както и останалите страни – членки, в следствие на ответния удар на Русия под формата на търговски ограничения.

”Днес се намираме в опасна ситуация, в която нито Запада и Украйна, нито Русия не търсят компромис, а се опитват да победят със сила. Всяко следващо решение за санкции представлява силен и болезнен удар върху икономиката и населението на двете страни”, пише Мамикин.

Според него, именно Латвия е в най-голяма опасност от тежка икономическа и социална криза, тъй като по-нататъшните санкции, които двете страни в конфликта могат да си наложат, могат да снижат БВП на Латвия с 10%.

„Аз съм избран в Европейския Парламент от страна, която най-много ще пострада от такава икономичека „война“. По оценка на икономическия министър на Латвия, по-нататъшното увеличение на обема на взаимните санкции на ЕС и Русия може да понижи БВП на Латвия с 10 %. Това може да предизвика дълбока икономическа и социална криза в страната. Хиляди латвийци могат да изгубят работата си и стандарта им на живот значително да се понижи“, написа още латвийският евродепутат, като призова ЕК да отмени санкциите срущу Русия.

Отговор от ЕК до този момент няма.