Лавров: Целта на западните санкции е смяна на режима

Западът не крие, че целта на санкциите срещу Русия се крие в смяната на режима. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на заседание на Съвета за външни отношения и политика на отбрана в събота, предаде ИТАР-ТАСС.

„Когато по-рано се въвеждаха санкции, тогава аз работех в Ню Йорк, ставаше дума тогава за Северна Корея, Иран и други страни, и това се правеше по такъв начин, че те да не нанасят вреди, и бяха по-скоро по отношение на елита и не нанасяха поражения в социалната сфера и икономиката”, припомни министърът.

„Сега публичните личности от западните  страни заявяват, че санкциите трябва да бъдат такива, че да унищожат икономиката и да вдигнат хората на протест“, каза още той.

„Що се отнася до концептуалните подходи към използването на принудителни мерки, Западът еднозначно показва, че не искат да накарат Русия да промени политиката си, а искат да постигнат смяна на режима”.

Според Лавров, санкциите вредят не само на Русия, но и на страните, които са ги въвели, а разговорите за изолацията на РФ дори не си струва да бъдат обсъждани.

„Разбира се, че нашата икономика търпи загуби заради санкциите, но това е единствено за сметка на загубите в икономиките на страните,които ги въведоха”, допълни той.

„Не по-малко важно е, че такива действия разрушават системата от международни икономически отношения, принципите, на които са построени”.

„Много преди украинската криза във въздуха бе надвиснало усещането, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината. Да се отлагат до безкрайност проблемите за после не се получава”, каза още руският външен министър.

„Нашите партньори играха ва банк в Украйна, погазиха собствените си демократични принципи, подкрепиха екстремисти“, заяви Лавров, добавяйки, че са искали да заставят Москва да преглътне унижението.

Русия не възнамерява да се откаже от сътрудничеството си с Европа, но „бизнесът както преди” вече е невъзможен, продължи министърът.

„Никой не възнамерява „да стреля в крака си“ и да се откаже от сътрудничество в Европа. Но всички разбират, че „business as usual“ вече е невъзможен. Това, че те говорят, че няма да има „бизнес както обикновено”, говорят за този „бизнес”, който беше и който не ни е необходим”, каза още Лавров.

„Бизнесът” им бе такъв: Русия е длъжна да направи това, Русия е длъжна да направи онова. Ние искаме равноправно сътрудничество и затова, разбира се, няма да има вече „бизнес както преди”.