Лавров: Умерената опозиция в Сирия остава ефимерно образование

Москва се надява, че извършителите на днешния обстрел на руското посолство в Дамаск, ще бъдат открити и ще бъдат предприети за предотвратяване на такива престъпни действия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Според него в състава на „Демократичните сили на Сирия“, които САЩ определят като „умерена опозиция“, има терористични групировки, публикува glasove.com.

Русия се опасява, че новата програма на САЩ в помощ на „умерената опозиция“ отново що доведе до попадането на боеприпаси и въоръжение в ръцете на терористите, заяви първият руски дипломат.

„Вчера САЩ съобщиха, че са променили концепцията за подкрепа на опозицията, вместо обучение ще предоставят боеприпаси. Къде ще попаднат те? Няма ли да стане като с джиповете, които се оказаха в ръцете на „Ислямска държава“, запита Лавров.

Умерената опозиция в Сирия остава ефимерно образование, коментира още руският външен министър. „Никой не ни е предоставил координати на „умерената опозиция“. Преди говореха за „Свободната сирийска армия“, но тя си остава ефимерна организация. Сега говорят за алианс „Демократични сили на Сирия“. Разгледахме неговия състав, там има групировки, които са сътрудничели на терористите“, подчерта Сергей Лавров.

По думите му Москва е готова да отвори канали за комуникация за хуманитарните агенции в Сирия. Трябва да координираме стъпките си, добави той.