Лавров: Украйна е толкова близо до гражданска война, както никога досега

„Украйна е толкова близо до гражданска война, както никога до сега“, заяви външния министър на Русия Сергей Лавров в сряда (15 май) в интервю за Bloomberg Television. Той допълни, че настоящата обстановка в страната не е подходяща за провеждане на „свободни и честни“ избори.

„Когато украинци убиват украинци, мисля, че се намират толкова близо до гражданска война до колкото то е възможно изобщо“, подчерта Лавров. Руският външен министър допълни, че в Източна и Южна Украйна вече има „война, истинска война“ с „използване на тежка бойна техника“.

«Съществуват хора в черни униформи без опознавателни знаци, някои казват, че са от «Десен сектор» и вероятно това е точно така. После имаше съобщения за 200 души, че дори и повече за наемници на украинска територия. В немските меди се върти информация за «Грейстоун», «Академия» – бившата американска частна военна компания «Блекуотър», отбеляза той. «Ако тази обстановка „е подходяща за провеждане на свободни и честни избори, то наистина не разбирам какво може да означава «свободни и честни», заяви Лавров, имайки предвид предсрочните президентски избори в Украйна на 25 май. Властите в Киев, които от средата на април водят военна акция срещу опълченците на Донбас в Източна Украйна и мирното население, днес се заеха да поставят начало на „национален диалог“, окуражени от западните страни, но, забележете, без противоположната страна – без опълченците?», се запитва Лавров.

Лавров заяви, че опълченците трябва да участват в «националния диалог». „За успеха на този национален диалог е необходимо да се гарантира участието на всички региони в Украйна“, отбеляза той.
По думите му, въпросът за членство на Украйна в ЕС, трябва да се решава от самите украинци. Но ако те изберат този път, то трябва да осъзнават, какви последствия ще има според техните задължения в икономическите въпроси вътре в ОНД.

«Американските и европейските колеги ни говорят постоянно, че Русия трябва да спре да се преструва, че не присъства в Украйна. Имаше съобщения, че има 10-12 задържани руски агенти в Украйна. Ние поискахме доказателства, но такива никой не ни посочи. Това нещо продължава повече от месец. Нито едно обвинение не беше доказано и потвърдено. От друга страна, на нито един от въпросите, които зададохме на нашите западни партньори, няма отговор. В такъв случай, не ни остава нищо друго, освен да смятаме тези заявления за блъф», категоричен бе Лавров.