Лавров: Тръмп влияе положително в борбата срещу терора

Позицията на Доналд Тръмп вече се отразява положително по сформирането на съвместен антитерористичен фронт, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред ТАСС.
Русия е убедена, че резултатите от борбата на администрацията на Тръмп срещу тероризма ще бъдат по-големи и значими, отколкото при Обама, добави той.

„Първо, това, което представлява същността на практичните действия на администрацията на Доналд Тръмп ни предстои да видим и разберем. Сета те активно се занимават с формирането на съответните структури – и в Държавния департамент, и в Съвета за национална сигурност, други подразделения на администрацията. Но на сегашният етап е ясно, че твърдата позиция на президента Доналд Тръмп, че борбата с международния тероризъм е приоритетна за САЩ , вече се отразява плодотворно върху общото положение по сформирането на съвместен антитерористичен фронт, за което се обявил президентът Владимир Путин още на Общото събрание на ООН през 2015 година“, отбеляза Сергей Лавров.

Той разкри, че администрацията на Тръмп „още в първите дни на своята работа в Белия дом предприе конкретна, макар е еднократна за дадения етап акция в борбата срещу „Ислямска държава“ (на 22 януари тя предостави координатите на терористите в провинция Алепо – ТАСС). „Мисля, че това характеризира и едната, и другата администрация. Според мен, сегашната администрация на САЩ е много по-малко идеологизирана и е много по насочена към постигането на конкретен резултат. Убеден съм, че резултатът при такъв подход ще бъде по значителен“, обяви руският външен министър.
 Дарикнюз