Лавров: Твърдейки, че в Донбас има руски войски, Киев крие неспособността си да изпълни Минските споразумения

Позовавайки се на митичното присъствие в Донбас на руски войски, Киев прикрива неспособността си да изпълни Минските споразумения. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговорите с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ТАСС.

„РФ заедно с Германия, Франция и Украйна се подписа под Минските споразумения и продължава да настоява за изпълняването им чрез прекия диалог между Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга. Това е най-важното, основното положение на Минските споразумения“, отбеляза Лавров.

Москва и Берлин са убедени, че стабилизирането на ситуацията в Югоизточна Украйна е възможно единствено при изпълняването на Минските споразумения, заяви още руският външен министър.

„Стабилизирането в югоизточната част на Украйна е постижимо въз основа на безусловното и последователно изпълняване на комплекса от мерки от Минск, – каза Лавров. – Изострихме необходимостта от отделянето на специално внимание на ключовия момент като създаването на пряк диалог между Киев и Донецк и Луганск. Това е необходимо, за да се решат политическите проблеми, свързани с особения статут на региона, с организацията на изборите и гарантирането на реална амнистия“.

Лавров изрази надежда, че „откровените зверства и нечовешките действия“ на екстремистите в Украйна ще бъдат разследвани до край.

„Ние изразихме силна загриженост от фактите, които представи телевизия RT (за престъпленията срещу кюрдите), – каза той. – Обърнахме на това вниманието на комисаря на ООН по правата на човека. За съжаление, не последва адекватна реакция от тази институция“.

„Разчитаме, че това не е проява на преднамереност, – посочи Лавров. – Също, както разчитаме и на това, че в други случаи на откровени зверства екстремистите ще бъдат разследвани до край и към тях няма да отслабне вниманието на световната общност. Имам предвид, в частност, опитите да се потулят разследванията за убийствата на „Майдана“ през февруари 2014 г. и другите трагедии, най-вече тази в Одеса на 2 май 2014 г., когато бяха изгорени живи десетки хора“.

В югоизточната част на Украйна са регистрирани множество случаи на нарушаване на примирието и във всеки един момент там може да се очаква ескалация на конфликта, заяви Щайнмайер.

„Има множество нарушения на примирието и ситуацията със сигурността в Източна Украйна остава нестабилна, – отбеляза германският министър. – Остава загрижеността ни, че във всеки един момент може да настъпи ескалация. Сега е трябва да се заемем с въпросите за сигурността, спешно“.