Лавров: Съвременният тероризъм в голяма степен бе провокиран от погрешните действия на Запада

Съвременният тероризъм до голяма степен бе провокиран от погрешните действия на Запада и това го признават както руските, така и американските анализатори и политици, заяви руският външен министър Сергей Лавров след руско-американските преговори в четвъртък, предаде ТАСС.

„Що се отнася до тероризма и източниците на днешната страшна заплаха, то аз не знам за какво тук има да се спори, – каза той. – Има много анализатори и политици, в това число и в САЩ, които признават, че тероризмът в голяма степен бе провокиран от погрешните действия на Запада в този регион“.

„Сега дори няма да препомням за афганистанската кампания, когато за да се противопоставят на СССР САЩ през 80-те години активно способстваха създаването на организация, по-късно превърнала се в печално известната „Ал Кайда“, – отбеляза Лавров. – И на 11 септември 2011 г. именно тази организация нанесе удар по САЩ“.

Руският министър подчерта, че след това всички опити да външна манипулация на процесите в региона, особено такива с използване на сила, „приключваха с усилване на позициите на терористичния интернационал“.

„Така стана и след нахлуването в Ирак, – продължи министърът. – Защото именно там в средата на миналото десетилетие се появиха тези хора, които оглавиха „Ислямска държава“. Можем да си спомним и Либия, която след интервенцията на НАТО се превърна в черна дупка, откъдето оръжие и терористи се разпръскват по десетки други страни, включително и Африка, да не говорим за съседните на Либия държави. Едновременно с това тя стана дупката, през която се води престъпния бизнес за трафик на мигранти“, добави той.

„Така че тук не става дума, че ние се опитваме да обвиним някого за нещо, – подчерта Лавров. – Тези решения, ще повторя още веднъж, се смятат за груби грешки, в това число и на много все още действащи политици на САЩ“.