Лавров: Страните от БРИКС не се обединяват срещу когото и да било

Страните от БРИКС не обединяват усилията си срещу когото и да било, точно обратното, концентрират се върху насърчаването на позитивна програма в международните отношения, заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Ние не обединяваме усилията си срещу когото и да било, напротив, концентрираме се върху насърчаването на позитивна, обединяваща програма в международните отношения, и съвместната позиция на нашите страни играе важна стабилизираща роля в международните дела“, каза Лавров на среща с участници от младежката среща на върха на БРИКС.

Министърът отбеляза, че позицията на страните от БРИКС е „премерена, балансирана и способства за откриването и насърчаването на справедливи подходи към актуалните проблеми“.

„Всички пет страни се обявяват за върховенството на правото и устава на ООН, за мирното разрешаване на конфликтите и правото на народите да определят съдбата си“, добави Лавров.

Младежката среща на върха на БРИКС се провежда от 1 до 7 юли, като церемонията по откриването й ще се състои на 4 юли в Казан. На срещата ще участват около 300 участници, работата й ще премине в пет основни насоки, като също така е планирана отделна сесия за енергийно сътрудничество.

Работата на срещата ще започне в Москва. Първата среща ще се проведе на 2 юли във външното министерство на РФ с външния министър Сергей Лавров, след което участниците ще заминат за Казан. Очаква се резултат от срещата да бъде подписването на план за действие в рамките на младежкото измерение на БРИКС.