Лавров: Спектакълът около ”делото Литвиненко” ще усложни още повече руско-британските отношения

Спектакълът около „делото Литвиненко“ ще усложни още повече руско-британските отношения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, правейки обзор на изминалата година, предаде ТАСС.

Коментирайки изводите на доклада от публичното разследване на обстоятелствата около смъртта в Лондон през 2006 г. на бившия агент на руските тайни служби Александър Литвиненко, Лавров отбеляза, че „по адрес на висшето руско държавно ръководство са повдигнати изключително сериозни обвинения, като при това не са предоставени абсолютно никакви доказателства“.

Ако с този случай „се бе заел грамотен юрист и бе анализирал фактите и изявленията на лидерите на британското правителство, би могло да се заведе дело за клевета“, заяви руският външен министър.

„Бихме желали Великобритания да проведе обективно разследване на увеличаващите се случаи на смърт на руски граждани, които не се помнят 10 години, а се забравят след няколко месеца, и нищо не ни се казва за тях“, добави Лавров.

Той се съгласи с изявлението на британското външно министерство, че „делото Литвиненко“ ще усложни още повече двустранните отношения.

„Напълно съм съгласен с това. Обаче не „делото Литвиненко“, а спектакълът около „делото Литвиненко“ ще усложни много сериозно отношенията ни, без никакви „възможно“, „вероятно“ или „може би“. Те определено ще се усложнят“, заяви руският външен министър.