Лавров: САЩ и ЕС препятстват на Русия в предотвратяването на глобалната заплаха

Действията на САЩ и европейските колеги препятстват на Русия в предотвратяването на глобалната заплаха, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки думите на руския външен министър Сергей Лавров.

„На колективните ни стъпки на международната арена за предотвратяването на всичките заплахи и атаки препятства стремежът на САЩ, Запада като цяло, да запазят доминиращото си положение в света, положение към което те са свикнали от столетия. Опитват се изкуствено да забавят реализацията на този многополюсен и полицентричен свят, който отразява обективните тенденции на световното развитие”, заяви Лавров на пресконференцията на младежкия форум „Селигер-2014” в Тверская област.

На въпроса за отношенията с Украйна, Лавров отговори: „Ние нямаме интерес да се развали тази държава. Ние не сме заинтересувани в това, правата на човека (където и да е в света) да не бъдат осигурени. И това, което се случва в момента в Украйна, което Международният комитет на Чернения кръст е свидетелствал като вътрешен военен конфликт – ни кара да се ръководим от онези подходите, които са заложени в международното право, а именно – прекратяване на огъня и започване на преговори”.

„Ние не можем да не уважаваме волята на украинския народ. Но този народ трябва наистина да получи възможност, доколкото това е възможно, да постигне споразумение, което няма да бъде наложено. Всичко това трябва да стане не в условия на война, не под артилерийски обстрели и бомбардировки, а в условията на примирие и прекратяване на огъня”, подчерта руският външен министър Сергей Лавров.

„Примирието в Украйна не може да бъде „заложник“ на разговори. Най-важното сега е всички да престанат да стрелят, за да може Украйна да покани всички региони към незабавно започване на национален диалог”, каза още Лавров.