Лавров: Руско-арабският форум ще позволи разрешаването на проблемите със сигурността

Русия счита, че руско-арабският форум се е превърнал в механизъм за разработка на подходи към проблемите на сигурността в Близкия изток. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Смятам, че благодарение на общите ни усилия форумът се е превърнал във важен механизъм за изработване на общи подходи към проблемите от регионалния и международен дневен ред, преди всичко към задачите по укрепване на сигурността в Близкия изток и Северна Африка“, заяви Лавров по време на третата министерска сесия на руско-арабския форум за сътрудничество.

По думите на Лавров, „днес тези въпроси ще бъдат в центъра на дискусията и ще заемат основно място в документите, които предстои да разгледаме“.

На свой ред външният министър на ОАЕ Абдала ал Нахаян съобщи, че „ние сме уверени, че сътрудничеството ни ще се развива“. „Проявяваме голям интерес към укрепването на сътрудничеството между Русия и Лигата на арабските държави, на колективно и общо равнище“, отбеляза той.

„Пристигнахме днес в Москва, за да потвърдим интереса си към укрепването на отношенията в различните сфери – политическата, икономическата, военната и културната“, каза още външният министър на ОАЕ.