Лавров: Руски военни има в Сирия от много години

Руски военни се намират в Сирия от много години, те помагат за усвояването на техниката за борба с терористите, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Руски военни в Сирия има, те са там от много години, – потвърди министърът. – Тяхното присъствие е свързано с доставките на въоръжение за сирийската армия, която носи основното бреме при противодействието на тероризма в лицето на ИД (терористичната групировка „Ислямска държава“) и други екстремистки групировки“.

„Те се намират там, за да помагат на сирийците да усвояват тази техника и да я подготвят за използване в антитерористичната борба“, подчерта Лавров.

„Със самолетите, летящи за Сирия, Русия изпраща и продукция с военно предназначение в съответствие със съществуващите договори, както и хуманитарна помощ“, заяви той.

„В зависимост от това какъв товар превозва самолетът, ние искаме съответните разрешения в пълното съответствие с международните правила“, увери руският дипломат.

Русия помага в борбата с тероризма не само на Сирия, но доставя оръжие и в Ирак и други страни в региона, посочи още Лавров.

„Ние продължаваме да помагаме на сирийското правителство за оборудването на сирийската армия с всичко необходимо, за да не бъде допуснато повторение в Сирия на „либийския сценарий“ и други печални събития, които са се случили в този регион заради вманиачаването на някои наши западни партньори по идеята за смяна на неугодните режими“, каза министърът.

Русия не оказва допълнителна военна помощ на Сирия, но ако това бъде необходимо, то тя ще помогне по молба на Дамаск и в пълното съответствие с международното право, подчерта Лавров.

„Ние никога не сме крили военното си присъствие (в Сирия). Нашите военни специалисти там работят, помагат на сирийската армия да усвоява нашето оръжие, – обърна внимание руският министър. – Никакви допълнителни стъпки сега Русия не предприема. Ако те бъдат необходими, то ние ще ги предприемем в пълното съответствие с нашето законодателство, международното право и с нашите международни задължения. Разбира се, изключително по молба и със съгласието на сирийското правителство или други страни в региона, ако става дума за помощ в борбата срещу тероризма“.

САЩ си затварят очите пред онези, които използват терористичната групировка “Ислямска държава“ за сваляне от власт в Сирия на президента Башар ал Асад. Това е колосална грешка, заяви Лавров.

„В моите регулярни контакти с държавния секретар на САЩ (Джон Кери), включително и вчерашният телефонен разговор, ние говорихме подробно за това. Той изрази безпокойство във връзка със слуховете, с които са пълни западните медии, – каза Лавров. – Кери също проведе много странна мисъл, че подкрепата на Асад в антитерористичната борба само усилва позициите на ИД (терористичната групировка „Ислямска държава“), защото в отговор спонсорите на ИД ще доставят на терористичната структура голямо количество пари и оръжие“.

„Това е напълно изопачена логика, пореден опит да се гледа през пръсти на онези, които използват терористите в борбата с неугодните режими, – подчерта министърът. – Огромна грешка е, че коалицията на САЩ не предполага взаимодействие със Сирия, дори и информиране на сирийското правителство, какво смятат да правят тези страни, нанасяйки удари по териториите, както те казват, „по позициите на ИД“.

„Австралия вчера заяви, че се присъединява към ударите срещу Сирия, без да предприеме какъвто и да било контакт с Дамаск. Великобритания, по думите на Камерън, е унищожила няколко джихадисти с британско гражданство на сирийска територия, като заяви, че това е реализация на неотменното право на Британия за самоотбрана“, продължи той.

„Затова когато по наш адрес летят голословни обвинения, че ние правим нещо противоправно, че подсилваме Ислямска държава, бих посъветвал по-внимателно да се вгледат в конкретните методи, които предприема водената от САЩ коалиция, – каза Лавров. – Уверени сме, че координирането на всички тези усилия е по силите на всички играчи на този най-важен антитерористичен фронт, ако се откажат от двойните стандарти и се работи на основата на международното право чрез координиращата централна роля на Съвета за сигурност на ООН. Ние сме готови за това“.