Лавров: Русия ще спомогне за намирането на компромис между Армения и Азербайджан

Компромис между Армения и Азербайджан за регулирането на конфликта в Нагорни Карабах е възможен, но предвид създалата се ситуация постигането му ще бъде поетапно. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори в понеделник с президентите на Азербайджан и Армения при посредничеството на външните министри на страните-съпредседатели на Минската група на ОССЕ (Русия, САЩ и Франция) за Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

„Компромис е възможен винаги. В крайна сметка, ако нямаше такава възможност, то Русия, САЩ и Франция нямаше да се занимават повече с това. Ние целим да доведем нещата до край, за да започнем да се движим към пълно разрешаване на конфликта“, отбеляза Лавров.

„Най-вероятно, заради напрежението, това ще става поетапно“, каза той. „И възможностите за съгласуване на параметрите за първия етап от регулирането са налице. Те бяха формулирани в рамките на руското посредничество, което действаше в съответствие с общите подходи на съпредседателите, и което получи подкрепа от френските и американските ни партньори“, добави руският външен министър.

„Имаме основания да смятаме, че арменските и азербайджански преговарящи ще имат готовност за формулиране на компромиси. Ние ще помагаме за това“, подчерта Лавров.